Bewustwordingsbegeleiding

Iemand zei op een lezing eens: when you have a golfball size consiousness, and you read a book, then you’ll read it with golfball size understanding.

Wat hij probeerde uit te leggen is dat we een oceaan aan bewustzijn in ons hebben, maar dat we slechts een piepklein gedeelte gebruiken en/of weet van hebben. Zie het als een kind dat nooit verder is geweest dan eigen huis en tuin. Opeens gaat het mee een wereldreis maken. Dit kind had nooit kunnen bedenken dat de wereld er zo anders uitzag dan het tot dan toe had gekend.

Zo gaat het ook met ons denken. Als we maar in hokjes blijven denken en dat voor waar aannemen, dan is er ook geen andere wereld dan die van de eigen belevingswereld in de hokjes. Kunnen we dat loslaten dan pas merken we dat er zoveel meer is: zowel in de wereld, als in ons bewustzijn. Omdat we in ons gewone dagelijkse leven altijd geleerd binnen bepaalde kaders te denken, blijft er een wereld voor ons gesloten. Als die wereld eenmaal open gaat dan pas blijkt hoe weinig we eigenlijk weten, en hoe onnoemelijk veel er te weten is.

Het vergroten van ons bewustzijn is als een spannende, verre reis, met elke keer iets nieuws te ontdekken en te beleven. Iemands wereld en wereldbeeld zal zeker veranderen.

Qua gezondheid probeer ik mensen aan te moedigen om gezond te eten en te drinken met zo min mogelijk belastende stoffen als geraffineerde suiker, glucose-fructose siroop, E-nummers (tegenwoordig krijgen ze weer namen), pesticiden, herbiciden, fungiciden en fumigantia, de zogenaamde gewasbeschermende middelen. Ons lichaam is immers een biologisch geheel en niet ingesteld op het innemen en verwerken van synthetische/chemische stoffen, daarom heten het ook gewas-beschermende-middelen, ze dienen dus de gewassen te beschermen. Anders heette het wel gewas-mens-en-dier beschermende middelen. Dit jarenlang gebruiken vraagt mijns inziens om gezondheidsproblemen op de lange termijn. Mijn advies is om eens een weekje goed alle etiketten te lezen van wat u in de winkel koopt, dat is al een stap in het bewustwordingstraject. Dit geldt ook voor cosmetica, er is een gezegde dat je niet op je huid moet smeren wat je niet zou eten.

Ook zitten er tegenwoordig in ons eten beduidend minder vitaminen en mineralen dan we eigenlijk nodig hebben. Dit komt omdat de gewassen zo snel mogelijk moeten groeien, en er veel minder mineralen in de bodem aanwezig zijn dan zo’n 70 jaar geleden.

Het is eigenlijk allemaal heel logisch, maar slechts weinig mensen staan erbij stil. Onze voorouders aten veel gezonder en kampten met veel minder problemen zoals overgewicht, suikerziekte en verstopte aderen ed. omdat ze veel bewogen, natuurlijk aten en meestal met minder stress leefden.

Voor mijn gevoel zou het veel beter zijn als we allemaal weer dichter bij ons natuurlijk leefpatroon zouden blijven. Het leven van nu is voor veel mensen al vanzelfsprekend, maar dit is het niet voor ons lichaam.

We raken verleerd om naar ons lichaam en innerlijke stem te luisteren en dat probeer ik mensen weer te leren.

Bewust worden betekent ook herontdekken wie we werkelijk zijn zodat we weer kunnen creëren wat we wèl willen in het leven, in plaats van een leven leiden wat ons door anderen opgelegd wordt.